shirataki-347x516

Mówimy NIE kaloriom – NIE dla życia bez makaronu

Chciałabym Wam przedstawić moje odkrycie! Cudowny makaron, który znajdziemy pod przeróżnymi postaciami. Szybki, dobry i ZDROWY! Ja nie wyobrażam sobie życia bez makaronu! Uwielbiam spaghetti, fettuccine i inne odmiany.

Poznałam jakiś już czas temu: Makaron Shirataki!

four

Każda z nas marzy o idealnej sylwetce. Zwłaszcza, gdy nadchodzi lato :) Nie musimy rezygnować z dań makaronowych. Makaron Shirataki jest rozwiązaniem!

logo

To najzdrowszy i najmniej kaloryczny makaron na świecie!
Zawiera tylko 6,4 kcal w 100g.

Jedna z pacjentek mojej Mamy podczas naszej rozmowy w recepcji opowiadała mi kiedyś o cudownej potrawie, którą sobie przyrządziła z rewelacyjnym makaronem. Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale postanowiłam spróbować.

Makaron Shirataki jest produkowany z mąki rośliny zwanej Konjac. Czym jest Konjac zapytacie?? To roślina uprawiana w Chinach i Japonii.

Czemu jest taki dobry? Ponieważ posiada bardzo duże ilości błonnika – glukomannan, który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu. Dzięki spożywaniu tego makaronu możemy spowolnić trawienie, przez co dłużej czujemy się syci.

Zazwyczaj obawiamy się, że makarony, które spożywamy zawierają duże ilości węglowodanów czy tłuszczów. Makaron Konjac/Shirataki/Skinny Noodles (kilka różnych nazw) jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy kochają makarony, ale przy okazji dbają także o swoje zdrowie i o to, aby zachować odpowiednią sylwetkę. Perfekcyjny wybór, kiedy szykujemy się na plażę!

Nie zawiera tłuszczów, jest bezcukrowy i praktycznie nie zawiera węglowodanów. Jest cieniutki, dużo cieńszy od tradycyjnego makaronu. Posiada delikatną żelową konsystencję, dlatego nie pęka tak łatwo, jak tradycyjne makarony. Makaron Konjac jest hipoalergiczny – nie zawiera mleka, jajek ani tofu – idealny dla osób, które mają nietolerancję pokarmową na w/w produkty.

Przyjmuje smak potraw – sosów, sałatek, zup. Doskonaje absorbuje aromaty.

Znajdziemy 4 wersje:
- spaghetti,
- ryż,
- fettucine,
- angel hair.

Co składa się na makaron konjac?

Skład: mąka Konjac, woda, calcium hydroxide

Spójrzcie na Wartości odżywcze w 100 g:

Energia 27.7 KJ/6.4 kcal
Białko 0.5 g
Węglowodany 0.5 g
Tłuszcz 0.0 g
Błonnik 4.5 g
Sód 3.3 mg
Cukier 0.47 g
Cholesterol 0.0 g

Jak przyrządzić taki makaron?

Ja po otworzeniu opakowania przepłukuję makaron/ryż na sitku wrzątkiem – aby pozbyć się charakterystycznego zapachu.
Następnie zalewam makaron nową porcją wrzątku – i zostawiam w miseczce na około 4-5 minut.

zdjęcie 4

zdjęcie 5 (1)

W międzyczasie na rozgrzanej patelni podduszam cebulkę i pieczarki. Pieczarki początkowo puszczą wodę, ale jeżeli będziemy mieszać je co jakiś czas, woda odparuje. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy do całkowitego ich rozgotowania.

Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i lubczykiem.

Na koniec dodajemy gotowy makaron. Wszystko mieszamy i voila!

zdjęcie 5

 

Możemy też zamiast mieszać makaron z sosem, po prostu polać makaron sosem.

zdjęcie 3

Można też przyrządzić to danie w wersji z warzywami z grilla, np. z cukinią, papryką, pomidorem.

zdjęcie 1

W tym przypadku należy na grillu elektrycznym położyć warzywa. W międzyczasie rozgrzać patelnię i na kropli oliwy podsmażyć zalany wcześniej wrzątkiem makaron. Dodać łyżeczkę sosu sojowego. Następnie dodajemy warzywa.

Zawsze warto posypać danie na talerzu świeżymi ziołami.

 

Buon apetit!

 

juliatrawinskaMówimy NIE kaloriom – NIE dla życia bez makaronu

Komentarze 2

  1. Marzena

    Julia, kolejny genialny pomysł i inspiracja! Znałam makaron ryżowy, ale ten jest dla mnie nowością. Gdzie można go kupić? (sklepy ze zdrową żywnością?). Pozdrawiam serdecznie. Marzena

    1. Wpis
      Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *