zdjęcie 1 (2)

Fasolka szparagowa w bukiecie ziół

Czy fasolka jest zdrowa? Na pewno znacie fasolkę szparagową – zieloną/żółtą. Są one odmianą fasoli zwykłej.

Fasola szparagowa

Fasolka zwykła uprawiana jest w wielu rejonach świata, ale pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. 

Jest warzywem z grupy roślin strączkowych. Przede wszystkim spożywamy nasiona, które zawierają ogromne ilości białka. Jednak w przypadku odmian szparagowych – wykorzystywane są całe strąki.

Fasolkę szparagową możemy jeść świeżą, zaraz po ugotowaniu.  Jednak spotkać się możemy również z wersją przetwarzaną – konserwowaną i zamrażaną. W sezonie letnim jest cudownym dodatkiem do różnych dań. Może też być podstawą dań wegetariańskich/wegańskich.

Jak przechowywać fasolkę? – jest warzywem ciepłolubnym i temperatura 8-10 stopni C jest dla niej najlepsza. Warto zwrócić także uwagę na wilgotność powietrza 85-90%. Fasolkę najlepiej przechowywać do 5-7 dni.

UWAGA!

Fasola ma również właściwości lecznice. Odwar ze strąków pozwala obniżyć poziom cukru we krwi, działa moczopędnie. Zalecany jest w diecie cukrzyków, dla osób z chorobami nerek czy pęcherza moczowego. Stosowany jest również przy nadciśnieniu tętniczym i przy chorobach serca. Taki odwar łatwo przygotować, ponieważ wystarczy zalać szklanką wrzątku 1 łyżkę stołową rozdrobnionego suszu i zagotować przez 5-7 minut. Po przecedzeniu otrzymujemy odwar, który należy pić 3 razy dziennie po 1 szklance. Warto wypróbować!

Istnieją różne odmiany fasoli. Różnią się zarówno względem wysokości łodygi, wielkością nasion, barwą strąków, zawartością włókien, okresem wegetacji. 

Możemy wyróżnić następujące odmiany:

  • karłowe
  • tyczne
  • szparagowe
    • zielonostrąkowe
    • żółtostrąkowe
  • na suche nasiona

Uwielbiam fasolkę szparagową, ale nie wiem czemu jakoś bardzo rzadko na nią trafiam. W dzieciństwie Mama bardzo często przyrządzała fasolkę na różne sposoby. Przed weekendem Mama przywiozła mi całą siatkę pięknej żółtej fasolki.

Postanowiłam przyrządzić ją dzisiaj do pracy. Kiedy wstałam rano zerwałam z mojego balkonowego ogródka całą dużą garść ziół – do sosu. (postaram się dodać zdjęcia niedługo).

zdjęcie 3 (6)

Potrzebujemy:

- fasolka szparagowa,
- świeże zioła,
- oliwa z oliwek/olej ryżowy/olej z pestek winogron,
- 1-2 cebulki,
- szczypta soli.

Jak to zrobić?

Po obraniu fasolki, nastawiłam ją do gotowania na ok. 20 minut (aż była delikatnie miękka, ale nie rozgotowana).

zdjęcie 4 (6)

W międzyczasie przygotowałam sos:

zdjęcie 2 (2)

Na rozgrzanej oliwie poddusiłam cebulkę i zioła (bazylia, oregano, tymianek cytrynowy, lubczyk, szałwia, majeranek).

 

zdjęcie 5 (3)

Gdy fasolka była gotowa, wymieszałam ją z sosem i dodałam szczyptę soli.

zdjęcie 2 (3)zdjęcie 5 (2)

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia na talerzu – szybko zniknęło z talerzy. Ale cieszy mnie to, że koleżankom z pracy smakowało :)

 

Smacznego:) 

juliatrawinskaFasolka szparagowa w bukiecie ziół

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *