OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imbir – samo zdrowie!

Znacie tę cudowną roślinę, którą jest IMBIR?

imbir

Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. 

To jedna z najstarszych z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych. Znany jest już od wielu tysiącleci. Kiedyś występował w stanie dzikim – teraz jest jedynie uprawiany. 

 

Zawiera wszystkie najważniejsze składniki, a przede wszystkim: wapń, magnez, fosfor i potas.


Właściwości lecznicze imbiru:
 
1. Pobudza układ odpornościowy
2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła)
3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą)
4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów)
5. Reguluje pracę woreczka żółciowego
6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach
7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych
8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży)
9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny)

Imbir można dodawać zarówno do potraw duszonych, gotowanych, do zup, sałatek, ale również…. UWAGA…. do soków!!

Jeden ze świetnych przepisów. Polecam!

Pomarańczowo-Imbirowy:

wystarczy przepuścić przez wyciskarkę: marchewkę, jabłko, plasterek pomarańczy i mały plaster korzenia imbiru.

Życzę wszystkim udanej majówki!!

Mam ogromną ochotę na rabarbar, także już niedługo wegańska Tarta z rabarbarem zawita na blogu :)

 

juliatrawinskaImbir – samo zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *