kapusta KIMCHI

Kapusta a la’ KimChi

Czy wiecie, że czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą przypada kapuście? Może nieprzypadkowo to właśnie kapusta okazuje się najmądrzejsza przemawiając do reszty warzyw na straganie w znanym wierszu Jana Brzechwy: „Moi drodzy, po co kłótnie, po co wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie?”.

Kiedy byłam mała nie lubiłam kapusty. Jednak do czasu!

Pewnego dnia Mama przyrządziła najlepszą kapustę na świecie! Kilka lat temu, kiedy Mama wyjechała w sprawach służbowych i zostałam sama z Tatą i z Bratem, naszła mnie ochota na Maminą kapustkę. Poprosiłam Mamę o przesłanie mi sms-em listy zakupów. Nie do końca wszystko składało się w całość, dlatego kiedy dotarłam do domu po zajęciach, robiłam wszystko „pod dyktando” Mamy – przez telefon. Wierzcie mi, jaka byłam szczęśliwa, kiedy się udało :) Tym bardziej, że stawiałam wtedy swoje pierwsze kroki w gotowaniu.

Akurat kilka dni temu trafiłam w sklepie na piękną główkę kapusty białej i przypomniała mi się jedna z moich ulubionych potraw i postanowiłam przyrządzić ją na święta. Razem z moim bratem zajadaliśmy się nią zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Kapusta często uznawana jest za panaceum – jako lek na wszystko. Przypisuje się jej długą listę właściwości zdrowotnych oraz dobroczynny wpływ na prawie każdą przypadłość, m.in. dlatego, że tak jak wszystkie warzywa kapustne zawiera duże ilości związków chemicznych o działaniu przeciwnowotworowym. 

biała kapusta

Rodzina warzyw kapustnych jest znana z dużej zawartości związków chemicznych o działaniu przeciwnowotworowym – związki fitochemiczne. Kapusta ma właściwości antynowotworowe – jest polecana przy schorzeniach nowotworowych, ale przede wszystkim profilaktycznie.

Poprzez spożywanie kapusty zaopatrujemy się w witaminy i mikroelementy, takie jak:

- witamina C – przyspieszająca gojenie się ran, podnosząca odporność organizmu,
- witamina A – wspomagająca leczenie ran czy oparzeń, oraz odpowiedzialną za poprawę wzroku,
- witaminy z grupy B: B, B1, B2, B6 – odpowiedzialne za wzmocnienie koncentracji,
- witamina H – wspierająca trawienie tłuszczów i węglowodanów,
- witamina K – odpowiedzialna za krzepliwość krwi,
- witamina E – wpływająca na cerę,
- witamina U – zalecana przy chorobach wrzodowych,
- siarka – wpływająca korzystnie na wygląd włosów, skóry i paznokci,
- potas i sód – wspomagające oczyszczanie organizmu z toksyn.

Kapusta,szczególnie kapusta pekińska zawiera prowitaminy A (beta karoten). Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na beta karoten wystarczy zjeść pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej.

Kapusty są jednym z najlepszych źródeł witaminy C, potasu oraz wapnia.

Białą kapustę można zastosować naprawdę na wszelakie sposoby. Jest doskonała zarówno na surowo, jak i duszona, gotowana, kiszona, czy też zasmażana. Z białej kapusty można zrobić gołąbki, bigos, farsz do pierogów, czy też właśnie: kapustę kimchi.

Kapusta, którą Wam proponuję przypomina kapustę KimChi. Jak ją przyrządzić? Przepis poniżej:

Składniki:
- 2 białe cebulki,
- 1 duża główka białej kapusty,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka mieszanki ziela angielskiego, gorczycy, pieprzu kolorowego,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 1 puszka pomidorów krojonych (opcjonalnie),
- sól,
- olej z pestek winogron.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę. W międzyczasie kapustę drobno siekamy, solimy. Kiedy cebulka się zeszkli, dorzucamy kapustę partiami. Kiedy wymieszamy całą kapustę z cebulką dodajemy 3 liście laurowe i łyżeczkę mieszanki (ziele angielskie, gorczyca, pieprz kolorowy). Możemy dolać 2-3 łyżki wody.

Przykrywamy garnek i dusimy około 10 minut na niskim ogniu. Po 10 minutach lekko otwieramy pokrywkę i mieszamy. Ponownie przykrywamy garnek na 10 minut. Powtarzamy tak, aż kapusta będzie mięciutka.Następnie dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego albo przecieru pomidorowego (można również dodać pomidory krojone – bez skórki). Całość powinna się jeszcze dusić około 10 – 15 minut. Można doprawić odrobiną soli i voila!

Życzę smacznego!

Już niedługo przedstawię Wam przepis na przepyszne ciasto, które przyrządziłam w te święta ;)

a Wy co przygotowaliście na święta?? ;)

juliatrawinskaKapusta a la’ KimChi

Komentarze 2

  1. Marzena Mrozowicz

    Julia, dziękuję za przepis! „Podrasowałam” danie świeżym imbirem, kolendrą, papryczką chili i większą ilością koncentratu. Od tego momentu uwielbiam kapustę, tak samo rodzina. Ludzik Michelin przyznaje gwiazdkę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *